š Vooruit bestellen
Op dit moment zijn we gesloten, maar u kunt alvast bestellen, we zijn geopend vanaf: 16:00 uur en we bezorgen vanaf: 16:00 uur.Wat zit in onze producten?
In onze producten kunnen verschillende soorten allergenen aanwezig zijn. Heeft u een vraag over de samenstelling van een product? Vraag het een medewerker.
Wij helpen u graag.
Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten.
Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
De LeDalijst was een lijst met 24 stoffen die voedselallergie of -overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze allergenenlijst omvatte de veertien stoffen uit de Europese wetgeving maar ook tien extra stoffen. Dit waren lactose, cacao, glutamaat, kippenvlees, rundvlees, varkensvlees, koriander, mais, peulvruchten en wortel. De lijst wordt beheerd door het Voedingscentrum. In de zomer van 2017 is gestopt met het opvragen van deze 10 bovenwettelijke allergenen in de LevensmiddelenDatabank (LeDa). Daarmee is de allergeneninformatie in de LeDa databank beperkt tot de wettelijke allergenen.
ALBA was de voorloper van LeDa en in 2009 opgegaan in LeDa. In de beginjaren van ALBA, voordat Europese allergenenwetgeving bestond, stonden 38 stoffen op deze lijst. In 1998 is het opvragen van sacharose, fructose, sorbinezuur en BHA/ BHT gestopt. Later is de lijst nog verder ingekort en teruggebracht naar 29 stoffen. Hierbij zijn stoffen als azokleurstoffen, kaneel, benzoƫzuur, gist, umbelliferae en vanilline geschrapt. Deze stoffen zijn van de lijst afgevoerd vanwege onvoldoende wetenschappelijk onderbouwing. Bij de overgang naar LeDa is de interpretatie van enkele groepen van allergenen ook aangepast naar het wettelijke kader zoals bij melk, noten en schelpdieren. De interpretaties van de wettelijke allergenen zijn ook terug te vinden in een toelichtend document welke gratis te downloaden is op de website van het Voedingscentrum.
Bron: allergenenconsultancy